Последователи

неделя, 16 ноември 2014 г.

Хелоуин
Хелоуин е празник, който се чества на 31 Октомври и е най-популярен в англоговорящите страни. Води началото си от келтски вярвания за началото на зимата, а през VIII век католическата църква въвежда празника на всички светци и мъченици на 1 Ноември, който включва част от старите келтски обичаи. В днешно време това е забавен празник, в който всеки има възможност да се облече със забавен костюм, да похапне лакомства и да се потопи в страшния свят на духовете и привиденията.
Празникът се отбелязва в нощта между 31 октомври и 1 ноември.
През V век преди Христа в келтска Ирландия лятото е свършвало официално на 31 октомври и на този ден се е чествала келтската Нова година. Историята разказва, че тогава духовете на всички умрели през миналата година, идват на Земята да търсят тела, в които да се вселят. Хората обаче не позволяват на духовете да се вселят в телата им и затова вечерта на 31 октомври гасят огньовете пред домовете си, за да изглеждат къщите студени и неуютни. Преобличат се като вампири, чудовища, вещици и привидения и шумно обикалят от къща на къща, за да изплашат призраците, които искат да обладаят телата им.

Келтите също така вярвали, че душите на мъртвите страдат от силен глад в този ден и всяка душа трябвало да бъде наситена с „почерпка”. От там води началото си и днешният обичай „почерпи или ще ти напакостя” (от англ. Trick-or-treat), според който се е зародила традицията децата да обикалят от дом на дом, преоблечени в страшни костюми, за да събират бонбони и други лакомства.

Някои традиции, свързани с Хелоуин, като издълбаването на тиквени фенери, се основават на ирландския фолклор и са се запазили през вековете, докато други – като бонбоните с форма на царевични зърна, са по-модерни хелоуински традиции. 

Таблата, които изработиха ученици от IXa и XIд клас по повод  Хелоуин. Поздравления!




Няма коментари:

Публикуване на коментар